Wettelijke regeling Nederlands contractenrecht

Pagina inhoud

  Het algemene deel van het contractenrecht (‘Wederkerige overeenkomsten’) staat in Boek 6 Burgerlijk Wetboek. Bij een contract (of overeenkomst) ontstaan er verplichtingen tussen twee of meer partijen, die een overeenkomst aangaan waar over en weer verbintenissen uit voortvloeien.

  Benoemde contracten zijn geregeld in Boek 7 en Boek 7A

  In de Nederlandse wet bestaat voor een aantal veel voorkomende soorten contracten een specifieke regeling. Dit worden de ‘benoemde contracten’ genoemd. De benoemde contracten zijn geregeld in Boek 7 en 7A Burgerlijk Wetboek. Boek 7A is de ‘rommelzolder’ van het contractenrecht, waar oude regelingen zijn ondergebracht die nog niet zijn gemoderniseerd en nog niet zijn ingevoegd in het ‘Nieuwe’ Burgerlijk Wetboek.

  Onbenoemde contracten

  Soorten contracten waarvoor geen eigen regeling in de wet staat, worden ‘onbenoemde contracten’ genoemd. Een voorbeeld daarvan is de distributie-overeenkomst. Soms krijgen vaak voorkomende contracten alsnog een eigen wettelijke regeling. Zo heeft de medische behandelingsovereenkomst een aantal jaar geleden een eigen regeling gekregen, en in 2020 ook de franchiseovereenkomst.

  Soms wordt een specifieke regeling in de wet opgenomen ter uitvoering van Europese richtlijnen. Zoals de overeenkomst van timesharing en de wettelijke regeling voor pakketreizen.

  Meer over

  Tags

  Maarten de Vries, advocaat

  DV Advocatuur

  +31 (0)35 737 02 58
  m.devries@dv-advo.nl

  Uw advocatenkantoor onder de aandacht brengen? Hier kan uw advertentie komen te staan, neem contact op met Lawyrup.com

  Meer onderwerpen

  Bekijk meer rechtsgebieden op Lawyrup.com